Oletko huolissasi talven sähkölaskuista? Vinkit sähkömenoihin

Oletko huolissasi talven sähkölaskuista? Tässä muutamia vinkkejä, jos tarvitset apua sähkömenoihin:

1) Selvitä sähköyhtiöltä, voiko laskun eräpäivää siirtää.

2) Sähkön hinnan voimakkaan nousun takia vuonna 2023 on mahdollista saada apua sähkömenoihin. Ensisijainen tapa on hakea sähkövähennystä Verohallinnosta. Sähkövähennykseen on oikeus, kun sähkömenot ovat yli 2 000 euroa tammi–huhtikuun aikana ja veroja kertyy riittävästi vähennyksen tekemiseen. Jos kotitaloudelle ei kerry veroja pienien tulojen vuoksi riittävästi, Kelasta voi hakea sähkötukea.

3) Sähkövähennys: Hae sähkövähennystä, jos tulet maksamaan vuoden 2023 aikana vähintään sähkövähennyksen verran tuloveroa. Vähennyksen määrä on 60 % niistä sähköenergiamenoista, jotka ylittävät 2 000 euroa tammi–huhtikuussa. Summaan ei lasketa mukaan sähkönsiirron osuutta. Jos sähköenergian kulut ovat tammi-huhtikuun ajan keskimäärin 800 e/kk eli yhteensä 3 200 euroa, saat sähkövähennystä yhteensä (3 200 e – 2 000 e) x 0,6 = 720 euroa vuodessa. Sähkövähennyksellä ja muilla kotitalousvähennyksillä on yhteinen 100 euron omavastuu. Lisätietoa sähkövähennyksestä ja sen perusteista verohallinon sivulta.

4) Sähkötuki: Voit hakea sähkövähennyksen sijaan sähkötukea Kelasta, jos kotitaloutenne maksettavaksi ei tule kertymään vuoden 2023 aikana vähintään sähkövähennyksen verran tuloveroa eli tässä tapauksessa 720 euroa. Sähkötuen määrä on 60 % laskun summasta, josta on vähennetty sähkönsiirron osuus ja 400 euron omavastuu. Kun sähkölasku on 800 e/kk ilman sähkönsiirron osuutta, tuen määrä on (800 e – 400 e) x 0,6 = 240 e/kk.

5) Voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea, jos kaikki käytettävissäsi olevat tulot ja varat eivät riitä perustoimeentulotuessa huomioitavien menojen maksamiseen. Tällainen meno on esimerkiksi sähkölasku. Huomaa, että sähkötukea ei voi saada siihen osaan sähkölaskusta, johon sinulle on myönnetty perustoimeentulotukea. Jos olet saanut perustoimeentulotukea koko sähkölaskuun, et voi saada saman laskun perusteella enää sähkötukea.

Lisätietoa Kelan sähkötuesta ja toimeentulotuesta: www.kela.fi/sahkotuki, www.kela.fi/toimeentulotuki,
p. 020 692 207 arkisin klo 9-16.