Edunvalvonta ja edunvalvontavaltakirja
Palvelut
Oikeudellinen apu, EdunvalvontaPalvelualueet
Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Orimattila, Padasjoki, Sysmä, LahtiEdunvalvojan määrää Digi- ja väestötietovirasto tai tuomioistuin. Edunvalvojana voi olla yksityishenkilö, esimerkiksi omainen tai muu läheinen. Digi- ja väestötietovirasto tai käräjäoikeus voi määrätä edunvalvojaksi myös yleisen edunvalvojan. Tavallisesti yleinen edunvalvoja on valtion virkamies, joka toimii edunvalvontatoimistoissa. Joillakin alueilla yleisenä edunvalvojana voi toimia myös ostopalveluntuottajan palveluksessa oleva yleinen edunvalvoja.
Edunvalvontavaltuutettu on aina yksityishenkilö ja hän voi valvoa henkilön etua, jos valtuuttaja on etukäteen tehnyt edunvalvontavaltuutuksen toimintakyvyn heikkenemisen varalta. Digi- ja väestötietovirasto neuvoo ja opastaa menettelytavoissa edunvalvojan saamiseksi, lisätietoa Digi- ja väestötietovirasto, edunvalvonta
Näin laadit edunvalvontavaltakirjan
Edunvalvontavaltakirjalla annat toiselle henkilölle oikeuden hoitaa asioitasi silloin, jos et itse ole kykenevä niitä hoitamaan. Kun laadit valtakirjaa, sinun kannattaa pohtia, mitkä ovat sellaisia itsellesi tärkeitä asioita, jotka valtuutetun pitäisi tietää asioitasi hoitaessaan. Valtakirja kannattaa tehdä jo ajoissa, vaikka sellaiselle ei tällä hetkellä olisikaan tarvetta.
Edunvalvontavaltakirjan voi laatia täysi-ikäinen henkilö, joka ymmärtää valtakirjan sisällön ja merkityksen.
Edunvalvontavaltakirjalla voit määritellä, kuka asioitasi hoitaa, millaisia asioita hän saa hoitaa ja miten niitä pitäisi hoitaa. Lisäksi voit määritellä, miten valtuutetun toimintaa pitäisi valvoa.
Valtakirjaa ei tarvitse hyväksyttää kenelläkään, joten älä lähetä sitä meille tarkistettavaksi. Valtuutettu lähettää valtakirjan Digi- ja väestötietovirastoon vahvistettavaksi vasta silloin, kun et enää itse pysty hoitamaan asioitasi. Lue lisää edunvalvontavaltakirjan vahvistamisesta
Toimi näin, jos haluat laatia edunvalvontavaltakirjan:
1. Laadi edunvalvontavaltakirja jo nyt tulevaisuuden varalle.
Suosittelemme käyttämään apuna asiantuntijaa, kuten oikeusaputoimistoa, asianajotoimistoa, lakiasiantoimistoa tai pankin notariaattipalveluja.
Suosittelemme laatimaan useamman alkuperäisen kappaleen, jotta alkuperäinen valtakirja on ainakin valtuuttajalla ja valtuutetulla.
Huom. Jos sinulla on todettu jokin ymmärryskykyysi vaikuttava perussairaus (esim. muistisairaus), sinun kannattaa hankkia lääkärinlausunto siitä, että ymmärrät juuri laatimasi valtuutuksen merkityksen.
2. Säilytä alkuperäinen valtakirja huolellisesti.
Huolehdi, että valtuutettu tietää edunvalvontavaltakirjan sijainnin ja saa sen haltuunsa, jos valtakirjan vahvistaminen tulee ajankohtaiseksi.
Älä toimita edunvalvontavaltakirjaa meille säilytettäväksi.
3. Valtuutettu hakee valtuutuksen vahvistamista Digi- ja väestötietovirastosta, jos valtuuttaja ei enää kykene hoitamaan omia asioitaan.
Mitä edunvalvontavaltakirjaan kirjoitetaan?
Valtakirja edunvalvontavaltuutusta varten on tehtävä kirjallisesti. Valtuuttajan on kahden todistajan ollessa samanaikaisesti läsnä allekirjoitettava valtakirja tai tunnustettava siinä oleva allekirjoituksensa. Todistajien on sen jälkeen todistettava valtakirja allekirjoituksillaan. Todistajien täytyy tietää, että asiakirja on edunvalvontavaltuutusta varten tehtävä valtakirja, mutta valtuuttajan ei tarvitse kertoa heille sen sisältöä.
Edunvalvontavaltakirjasta täytyy ilmetä seuraavat asiat:
- Valtuuttaja eli valtakirjan laatija.
- Valtuutettu eli henkilö, jonka valtuuttaja oikeuttaa edustamaan itseään asioidensa hoitamisessa.
- Valtuutettavalta kannattaa tarkistaa jo ennen nimeämistä, että hän on valmis ottamaan tehtävän vastaan, jos se tulee ajankohtaiseksi.
- Kyse on edunvalvontavaltakirjasta.
- Asiat, joita valtuutettu on oikeutettu hoitamaan valtuuttajansa puolesta.
- Valtakirjaan voi kirjata myös hyvin yksityiskohtaisia määräyksiä liittyen omaisuuden ja asioiden hoitamiseen.
- Määräys, jonka mukaan valtuutus tulee voimaan siinä tapauksessa, että valtuuttaja tulee sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi kykenemättömäksi huolehtimaan asioistaan.
Kun laadit valtakirjaa, on otettava huomioon monta asiaa, lisätietoa linkistä
OPAS OIKEUDELLISEEN ENNAKOINTIIN -vihkosessa on kootusti tietoa taloudellisesta ennakoinnista
Muita huomioita:
Valtakirjan laatimisessa voi olla hyvä pyytää oikeudellista apua oikeusaputoimistosta tai asianajajalta. Valtakirjan voi luonnollisesti myös peruuttaa tai sitä voi muuttaa. Valtakirjaa muutettaessa uuteen valtakirjaan tulee merkitä minkä valtakirjan uusi valtakirjaa korvaa.
Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan vasta, kun maistraatti on sen vahvistanut. Valtakirjasta tulee käydä ilmi, koska valtuutus astuu voimaan.
Koska valtakirjan voimaan astumisessa voi mennä aikaa (1kk-vuosi), niin on hyvä huolehtia, että pankkitilien käyttöön on oikeus, jotta sairastuessa laskut tms. tulee maksettua ajallaan.
Jos olet laatinut hoitotahdon, siitä on hyvä mainita edunvalvontavaltuutuksessa.
On hyvä huomioida, että edunvalvonta valtuutettu on salassapitovelvollinen. Tämä tarkoittaa sitä, että valtuutettu ei valtakirjan voimaantulon jälkeen saa keskustella valtuuttajan asioista (hoidosta, voinnista, puolison, muiden sisarusten tai muiden asianosaisten kanssa ellei asiasta ole erikseen mainittu valtakirjassa. Eli valtakirjaan on hyvä kirjata se, mistä valtuuttajan asioista (terveyteen liittyvät asiat, talouteen liittyvät asiat yms.) saa yhteisesti keskustella valtakirjan voimaantulon jälkeen.
Jos lääkäri on todennut alkavan muistisairauden ja haluaa tehdä edunvalvontavaltuutuksen, niin tulee käydä lääkärissä, joka arvioi sen, että onko sairastunut vielä kykenevä tekemään edunvalvontavaltuutus valtakirjan. Kun katsotaan, että valtakirja tulisi laittaa voimaan, niin tätä ennen tulee käydä uudelleen lääkärissä, joka vielä arvioi sen, että onko valtakirjan laittaminen voimaan aiheellista.
Lisätietoja:
asianajajat
Oikeusaputoimistot
Digi- ja väestötietovirasto (ent.maistraatti)
Kanta
Suomen muistiasiantuntijat
Miten turvaan toteutumisen tahtoni? Opas oikeudelliseen ennakointiin. Suomen muistiasiantuntijat ry:n julkaisut 2/2021. Opas on päivitetty vastaamaan tämän hetken käytäntöjä ja uusinta tietoa.