Yleistä tietoa asumispalveluista, palveluasuminen
Palvelut
Palvelu- ja tehostettu palveluasuminenPalvelualueet
Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Orimattila, Padasjoki, Sysmä, LahtiYleistä asumispalveluista
- Asumispalvelu määritellään avohoidoksi. Asukkailla on mahdollisuus yhteisöllisyyteen ja yhteiseen ohjattuun toimintaan muiden asukkaiden kanssa.
- Asumispalveluissa kyse on kotona asumiseen rinnastettavasta asumisesta
– henkilö asuu vuokra-asunnossa ja on oikeutettu mm. Kelan etuuksiin
– maksaa vuokran, elinkustannuksensa ja saamistaan palveluista (hoivan palvelumaksu, ateriapalvelumaksu ja perusmaksu) - Vanhustenhuollon suositusten mukaisesti ikäihmisten palvelujen tavoitteena on tukea kaikkien ikääntyneiden itsemääräämisoikeutta ja itsenäistä suoriutumista riippumatta heidän toimintakyvystään.
- Asumispalveluissa asiakkaalle tehdään palvelu- ja hoitosuunnitelma, joka on lakisääteinen asiakirja asukkaan saamasta palvelusta.
Asumispalveluissa asuva asiakas maksaa itse
- vuokran ja muut asumismenot (mm. sähkö, vesi, kotivakuutus). Vuokran suuruus riippuu mm. asunnon koosta.
- lääkkeet
- hoitotarvikkeet (pois lukien asiakkaalle maksuttomat hoitotarvikejakelun piiriin kuuluvat tarvikkeet esim. vaipat, diabeteksen hoitoon liittyvät tarvikkeet)
- poliklinikka-, terveyskeskus- ja sairaalamaksut, lääkärissä käynnit.
- muut henkilökohtaiset menot, esimerkiksi vaatteet, puhelinkulut, matkat, kampaaja, jalkahoitaja tai lehtien tilaus
Palvelutaloilla on omia lisäpalveluja, joita asukas voi halutessaan ostaa lisäksi. Esim. hygieniapaketti (pesuaineet, wc-paperit) tai saattopalvelu.
Mitä tukia mahdollisuus hakea ja saada:
KELA
- eläkkeensaajan asumistuki
- eläkkeensaajan hoitotuki
- lääkekatto eli vuotuinen omavastuu ja sen täyttyminen
- muut kelakorvaukset, kuten muillakin kotona asuvilla, esim. yksityislääkäripalkkioista (silmälääkäri), matkakorvaukset.
MUUT
- terveydenhuollon kustannuksien vuotuinen yläraja eli maksukatto
- maksualennus tai maksuvapautus kaupungin perimiin asumispalvelumaksuihin
- toimeentulotuki
Maksualennus ja -vapautus asumispalveluissa
- Mikäli asiakkaan tulot eivät riitä kattamaan välttämättömiä asumispalvelussa asumisesta aiheutuvia menoja, hän voi hakea alennusta / vapautusta asumispalvelumaksuista.
- Päätös asumispalvelumaksun alennuksesta / vapautuksesta perustuu maksuvaralaskelmaan, jossa huomioidaan asiakkaan nettotulot ja välttämättömät menot. Laskelma perustuu toimeentulotukilakiin ja –normistoon. Asiakas (tai omainen) toimittaa hakemuksen mukana tarvittavat tositteet menoista.
- Asumispalvelussa asuvalle ei ole laissa säädetty niin sanottua käyttövaraa eli rahasummaa, joka pitäisi jäädä käteen menojen jälkeen. Käyttövara on ainoastaan laitoshoidossa, missä asiakasmaksu muodostuu eri tavalla kuin asumispalveluissa.
- Maksuvaralaskelmassa asiakkaalle lasketaan menoksi toimeentulotuen perusosa, jolla hänen katsotaan kattavan esimerkiksi vaate- ja puhelinmenot.
KotiOpas
Kattava ilmainen tietopankki yksityisistä palvelutaloista ja hoivakodeista sekä senioritaloista ja asunnoista koko Suomen alueella.
Palveluasuminen
Vaihtoehtoinen asumismuoto silloin, kun ikääntynyt tarvitsee päivittäistä hoitoa ja hoivaa eikä enää selviydy omassa kodissaan monipuolisten palvelujen ja tukitoimien turvin. Palveluasunnossa sinulla on käytössäsi esteetön, turvallinen ja yhteisöllinen asumisympäristö ja elämisen yhteisö. Saat henkilökohtaisen palvelu- ja hoitosuunnitelmasi mukaisesti tarvittaessa joka päivä ohjausta, tukea ja apua päivittäisissä toiminnoissa. Voit osallistua toimintakykysi mukaan jokapäiväisiin askareisiin, kodinhoitoon, yhteisölliseen toimintaan ja harrastuksiin. Palveluasumiseen ei sisälly aterioita (asukas voi ostaa ateriat palvelutalosta tai muualta tai tehdä itse) ja säännöllistä yöhoitoa (hoitajakutsulla saa kuitenkin avun myös yöllä).
Palveluasumiseen on mahdollista hyödyntää kotihoidon palveluseteliä, mikäli kotihoidon kriteerit täyttyvät. Palveluasumista tarjoavat sekä kunnalliset että yksityiset palvelutalot.
Ympärivuorokautinen palveluasuminen